Ventilatiesystemen helpen u om comfortabel en gezond te leven. Wanneer uw woning onvoldoende aan verse lucht aangeleverd krijgt ademt u steeds opnieuw dezelfde, vuile lucht in. Dit probleem doet zich vooral voor bij nieuwbouwwoningen of woningen met een forse renovatie omdat hier de lucht niet door gaat haren en kieren vernieuwd wordt. Automatische ventilatiesystemen helpen u van dit probleem af en voeren verse lucht aan en voeren de vervuilde lucht weer af.
Er zijn vier verschillende soorten ventilatiesystemen voor woningventilatie. Welke het beste bij u past hangt onder ander af van de persoonlijke wensen, de bouwstijl en het budget.

Ventilatiesysteem A

Natuurlijke luchtafvoer en luchtaanvoer

Bij ventilatiesysteem A wordt geen mechanische hulp gebruikt. De verluchting gebeurt op een natuurlijke manier via ingebouwde ventilatieroosters in de ramen, het zogenoemde natuurlijke luchtventilatie principe. Het systeem zorgt ervoor dat de hoeveelheid lucht in een ruimte altijd gelijk blijft. Als er dus lucht bijkomt, dan wordt er ook weer lucht afgevoerd. Om voldoende verse lucht in de woning te laten circuleren is het belangrijk voldoende doorvoeropeningen te voorzien onder bijvoorbeeld deuren of in de muren. De vervuilde lucht wordt afgevoerd via een verticaal ventilatiekanaal in de uw keuken of badkamer.

Ventilatiesysteem B

Natuurlijke luchtafvoer en mechanische luchtaanvoer

In sommige gevallen is er teveel omgevingslawaai of heeft u kamers of een woningen zonder ramen. Een natuurlijke luchttoevoer is in deze gevallen niet vanzelfsprekend en kunt u dus de lucht mechanisch laten aanvoeren. Met dit ventilatiesysteem heeft u een gecontroleerde toevoer van verse buitenlucht wat via een ventilator door de woning wordt gestuwd. De afvoer en circulatie van de lucht gebeurt op dezelfde wijze als bij ventilatiesysteem A.

Ventilatiesysteem C

Natuurlijke luchttoevoer en mechanische luchtafvoer

Wanneer uw woning onlangs fors gerenoveerd is, is het niet altijd mogelijk om de vuile lucht op een natuurlijke manier af te voeren. In dit geval kunt u een ventilatiesysteem met een mechanische luchtafvoer plaatsen. De vochtige en vervuilde lucht wordt aangezogen via luchtkanalen in bijvoorbeeld uw keuken of badkamer. Bij dit ‘klassieke’ ventilatiesysteem C zal de luchttoevoer continu gebeuren. Dit systeem is zelfregelend en ververst de lucht alleen indien nodig.

Ventilatiesysteem D

Mechanische luchtafvoer en luchttoevoer

Ventilatiesysteem D is een volledig gecontroleerd systeem. Dit betekend dat de ventilatie compleet automatisch gestuurd wordt. Een stelsel van leidingen door de woning heen verdeeld deze lucht via ventilatieroosters in uw kamers zonder dat de verschillende luchtstromen elkaar kruisen. Dit is een zogenoemde balansventilatie. Ventilatiesysteem D is efficiënt en bijzonder energiezuinig door de warmte gerecupereerd wordt.

Wil u meer informatie of heeft u nog vragen over ventilatie?  Neem gerust contact met ons op!

© 2024 Installatiebedrijf Herpers B.V. Alle rechten voorbehouden. Privacyverklaring